benchmark-xl-logo Bezoek onze Facebook pagina!bxl tw 1bxl in 1
bxl yt 1bxl login 1bxl search 1
bxl geschiedenis 900x300

Geschiedenis Benchmark XL


Benchmark XL 2012

Het eerste BENCHMARK XL evenement werd georganiseerd in 2012. Dit gezamenlijke initiatief van AOS, marktleider en trendsetter in facilitaire benchmarks, en de NFC Index Coöperatie, die jaarlijks het actuele objectieve ijkpunt en trendcijfer (index) publiceert, was een direct succes en werd door de deelnemers zeer positief ervaren.

De Rotterdamse Kuip vormde het decor voor het unieke evenement waar meer dan 100 deelnemers buiten de eigen vertrouwde benchmarkkring om met benchmark- en contractgegevens aan de slag gingen om van elkaar te leren en verbetermogelijkheden te ontdekken.

BENCHMARK XL 2012 startte daar waar de beste ideeën op tafel komen: in het Facilitair Café. Onder leiding van debatleider Erik Peekel spraken stamgasten met de cafébezoekers over de facilitaire toekomst, beheersbaarheid van de kosten en de vraag: “Is de klant nu koning of niet?” Een paar opvallende uitspraken: “Rutte II moet de aanbestedingsmarkt flexibiliseren” en “Er zou een Rekenkamer moeten komen voor facilitaire kosten”.

Tijdens het evenement werden voor het eerst in de Nederlandse benchmark geschiedenis de Facilitaire Benchmark Awards uitgereikt.
ANWB won de prijs voor de ‘Beste Integrale Prestatie’. Naast ANWB waren in deze categorie genomineerd: Gemeente Groningen en IBM. De prijs voor de ‘Meest Verbeterde Deelnemer’ ging naar Nuon. De andere genomineerden in deze categorie waren: TenneT en Universiteit Maastricht.


 

Benchmark XL 2013

De uitreiking van de jaarlijkse Awards was wederom één van de hoogtepunten tijdens BENCHMARK XL 2013. a.s.r en Randstad mochten zich gedurende het komende benchmarkjaar zien als de organisaties met de “Beste Integrale Prestatie (a.s.r.) en “Meest Verbeterde Prestatie” (Randstad). Tevens genomineerd waren ANWB en Sanoma, LeasePlan en Wageningen UR).

AOS presenteerde op deze dag ook haar nieuwe Occupier Cost Index met de laatste cijfers over de kantoorkosten per fte voor de belangrijkste Europese landen op basis van de nieuwe Europese Facilitaire norm NEN-EN 15221.

De deelnemerslijst groeide gestaag: meer dan 120 facilitair professionals bezochten het evenement in de Rotterdamse Kuip. Na een facilitaire rondleiding was het ochtendprogramma gereserveerd voor boeiende interviews en plenaire discussie, onder leiding van dagvoorzitter Gert-Jan Jansen.

‘s Middags namen de gasten deel aan de verdiepingssessie van hun keuze over maar liefst negen verschillende benchmark onderwerpen. Een groot aantal facilitair specialisten uit allerlei disciplines was aanwezig om hen te helpen hun facilitaire processen te optimaliseren, bijvoorbeeld op het gebied van BREEAM-NL certificering, fleet management, catering, servicekosten, onderhoud of beveiliging. Voor de nieuwe Europese norm EN 15221, nog vrij onbekend, was veel interesse, maar ook voor het werkplekspel “Show Me The Workplace”.


 

Benchmark XL 2014

Benchmark XL 2014 werd georganiseerd onder een nieuwe bedrijfsnaam en op een nieuwe locatie, maar behield dezelfde succesformule en inhoud. Na de fusie tussen AOS Group en Colliers International in oktober 2014, werd het evenement nu georganiseerd onder de vlag van Colliers International Corporate Solutions (kortweg CICS), zoals altijd samen met NFC Index Coöperatie. Het ss Rotterdam bood een fantastisch decor voor de meer dan 120 gasten die voor de derde keer bijeenkwamen om kennis te delen, te leren van elkaar èn van de aanwezige experts op tal van gebieden. Zoals altijd werd reikhalzend uitgekeken naar de uitreiking van de Facilitaire Benchmark Awards.

Bovendien werd in 2014 de nieuwe BENCHMARK XL website gelanceerd. Een nieuw platform voor facilitair benchmarkend Nederland met algemene informatie over het evenement en toegang tot het deel voor genodigden. En met links naar allerlei facilitair nieuws!

IBM Nederland en APG sleepten de Facilitaire Benchmark Awards 2014 in de wacht. Volgens de jury leverde de facilitaire organisatie van IBM Nederland dat jaar de 'Beste Integrale Prestatie'. APG werd uitgeroepen tot facilitaire organisatie met de 'Meest Verbeterde Prestatie'. De andere genomineerden voor de prestigieuze prijzen waren Gasunie, Rabo, CZ en KPMG.

Traditiegetrouw presenteerde CICS op deze dag ook haar nieuwe Occupier Cost Index met de laatste cijfers over de kantoorkosten per fte voor de belangrijkste Europese landen op basis van de nieuwe Europese Facilitaire norm NEN-EN 15221.


 

Benchmark XL 2015

De vierde editie van BENCHMARK XL, op 9 november 2015 in De Glazen Ruimte te Maarssen, bleek opnieuw een memorabele bijeenkomst. Informeel, interactief en leerzaam. Met enthousiaste deelnemers die vol waardering waren over het geboden programma en de ambiance van de locatie. Vooral tijdens de lunch en later tijdens de afsluitende borrel werd volop van gedachten gewisseld en bijgepraat met oude en nieuwe Benchmark bekenden.
Het plenaire Facilitair Café, waar geanimeerd werd gediscussieerd over een aantal stellingen, was een uitstekende "warming up" voor de rest van de dag. Het tempo zat er al gelijk goed in. Gastheren van de dag, Willem van Ansem van Colliers en Dave Venmans van NFC Index, traden op als duo-gespreksleiders.

Na de ochtend- en middagsessies die dankzij de medewerking van vele externe experts ieder jaar weer interessante verdieping bieden was het tijd voor het jaarlijkse hoogtepunt van Benchmark XL, de uitreiking van de Facilitaire Benchmark Awards.
De prestigieuze prijzen werden dit jaar gewonnen door de facilitaire organisaties van Tilburg University en Universiteit Utrecht. Zij lieten volgens de jury respectievelijk de 'Beste Integrale Prestatie' en de 'Meest Verbeterde Prestatie' zien. De jury waardeerde in beide gevallen vooral de kunst om kosten te verminderen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Marcel van Ieperen, directeur Facility Services van Tilburg University was zeer ingenomen met de prijs. Hij vindt de award "een groot compliment voor alle medewerkers van Facility Services van Tilburg University."

Eddie Verzendaal, directeur Facilitair Service Centrum van Universiteit Utrecht kon helaas niet aanwezig zijn bij de prijsuitreiking (collega Harmen Strikwerda nam de Award in ontvangst) maar reageerde ook verheugd: "We zijn blij met deze award en het bewijst dat we het onderwijs en onderzoek bij de Universiteit Utrecht op een steeds efficiëntere manier ondersteunen, met blijvende zorg voor kwaliteit."

De overige genomineerden in de categorie 'Beste Integrale Prestatie' waren: Award winnaar van vorig jaar IBM Nederland en Randstad. In de categorie 'Meest Verbeterde Prestatie' waren verder DLL (De Lage Landen) en Wageningen UR genomineerd.

Traditioneel werd tijdens deze dag ook de nieuwe Occupiers Cost Index gepresenteerd, die ieder jaar door Colliers International Corporate Solutions wordt ontwikkeld en inzicht geeft in de internationale kostenverhoudingen van kantoren voor de Europese markt.

Volgend jaar wordt het BENCHMARK XL evenement voor de vijfde keer georganiseerd. Een lustrum dus. Zeker iets om naar uit te kijken!


 

Benchmark XL 2016

De vijfde editie van BENCHMARK XL heeft op 7 november 2016 plaatsgevonden in het Evoluon in Eindhoven.  Ook in deze editie stond kennisdelen weer centraal. De dag werd afgetrapt met 'FM draait door!' waarin presentator Joost Kissels (Colliers International) samen met tafelheer Dave Venmans (KPMG) en de tafelgasten Marloes Becker (NUON), Marjolein Kurstjens (PWC), Eric de Jonge (ANWB) en Marco Meetz (ASR) vooruit keek naar Facility Management in het jaar 2030. Hierbij werd het verschil tussen de generaties erg goed duidelijk. Waar de twintigers en dertigers een toekomst zien waar het hebben van een eigen kantoor niet meer relevant is maar organisaties kantoren en etages naar het gelang van behoefte gaan delen. Blijven de vijftigers toch meer bij het idee dat ook er ook in 2030 nog steeds in eigen kantoren wordt gewerkt maar wel met een hele andere manier van werken. Dat men steeds minder een belang gaat hechten aan spullen als auto's daar waren ze het over eens, dit ook in het kader van duurzaamheid en het verlagen van de CO2 Footprint. 'FM Draait Door!' heeft de gehele dag voor voldoende stof tot nadenken gezorgd. 

Met behulp van een groot aantal specialisten zijn er twee rondes van acht verdiepingssessies georganiseerd. Iedere kennissessie had zijn eigen onderwerpen en specialist(en). De meest uiteenlopende onderwerpen stonden op het programma van Big Data tot Klanttevredenheid maar allemaal gericht op Facility Management. Tussen de sessies door zijn de Benchmark Awards uitgereikt. Waarbij FrieslandCampina er met de Award voor 'Meest Verbeterde Prestatie' vandoor is gegaan en IBM Nederland met de Award voor 'Beste Integrale Prestatie'. De overige genomineerden in de categorie 'Beste Integrale Prestatie' waren: Saxion en Vivare. In de categorie 'Meest Verbeterde Prestatie' waren verder PWC en Royal Haskoning DHV genomineerd. 

Traditioneel werd tijdens deze dag ook de nieuwe Occupiers Cost Index gepresenteerd, die ieder jaar door Colliers International Corporate Solutions wordt ontwikkeld en inzicht geeft in de internationale kostenverhoudingen van kantoren voor de Europese markt. De dag is afgesloten met een leuke netwerkborrel.

 

Benchmark XL 2017

 Op 13 november 2017 organiseerde Colliers International samen met de NFC Index voor het zesde jaar op rij BENCHMARK XL. Ook in deze editie stonden nieuwe ontmoetingen, kennis delen, leren van elkaar en verbeteren centraal. Plaats van handeling was het prachtig gelegen historische Fort Voordorp in Groenekan.

Het plenaire gedeelte waarmee de dag traditiegetrouw begint, bestond dit jaar uit twee onderdelen. Om te beginnen gaf Jaap van Rhijn (Colliers International) een korte presentatie over het initiatief van de DGBC in relatie tot het energieverbruik van kantoren en de Parijse doelstellingen.

Daarna werd de plenaire sessie interactief en namen de deelnemers plaats in het Lagerhuis. Onder leiding van Joost Kissels (Colliers International) werd volop gediscussieerd over stellingen als ‘Maincontracting werkt niet in de praktijk’, ‘Robotisering neemt de banen in FM over ‘ en ‘Eigen kantoor is over 15 jaar passé’.

Na de plenaire sessie verspreidden de gasten zich om een van de zeven verdiepingssessies bij te wonen. Van hospitality, bedrijfscatering en agile werken tot circulariteit, slimme technologie, vitaliteit of zelfs de toekomst voorspellen: waar staat FM over 15 jaar? Vooral de sessies over agile werken, FM over 15 jaar en slimme technologie bleken populair.

Tijdens de lunch werd dan ook geanimeerd doorgepraat over deze onderwerpen. Hoogtepunt van Benchmark XL blijft de uitreiking van de jaarlijkse Facilitaire Benchmark Awards voor de twee categorieën: Beste Integrale Prestatie en Meest Verbeterde Deelnemer.
a.s.r. won dit jaar de prijs voor de Beste Integrale Prestatie en versloeg de twee andere genomineerden in deze categorie: De Alliantie en FrieslandCampina. Volgens de jury “weet a.s.r. haar schaalgrootte goed te benutten. Opvallend is het uitgebalanceerde karakter van de kosten met resultaten die bijna over de hele linie lager zijn dan de markt. Dit verdient zonder meer een compliment.”

De prijs voor de Meest Verbeterde Prestatie ging naar Hogeschool Windesheim. De jury constateerde dat “ten opzichte van vorig jaar meer mensen zijn gehuisvest op hetzelfde aantal vierkante meters, waardoor de beschikbare ruimte efficiënter wordt benut. Ondanks de grote stijging van het aantal studenten zijn de kosten voor de dienstverlening gedaald zonder dat het niveau van de service grote wijzigingen laat zien. En dat is knap.”
In deze categorie waren ook ABN AMRO en APG genomineerd.